Alles over de nieuwe Europa Conference League

Door de UEFA is er een nieuwe Europese voetbalcompetitie in het leven geroepen, de Europa Conference League gaat vanaf het seizoen 2021/2022 van start. Naast de bekende Champions League en Europa League wordt dit de derde Europese competitie. Wil je meer te weten komen over de Europa Conference League? Hieronder lees je alle informatie over het nieuwe toernooi.

Opzet Conference League

Aan de Europa Conference League mogen in totaal 32 teams deelnemen, verdeeld over acht poules. Teams kunnen zich echter niet rechtstreeks plaatsen voor de groepsfase. Dit dient te gebeuren via een eerste, tweede en derde kwalificatieronde die eindigen in play-offs. Daarnaast krijgen afvallers van de Champions en Europa League ook een plaats in de Conference League. Over het gehele toernooi zullen maar liefst 184 teams uit 55 verschillende lidstaten betrokken zijn. Hoe veel kwalificatieplaatsen een voetballand beschikbaar krijgt hangt af van de UEFA coëfficiënten ranglijst:

  • Landen 1 t/m 5: 1 kwalificatieticket
  • Landen 6 t/m 15: 2 kwalificatietickets
  • Landen 16 t/m 51: 3 kwalificatietickets
  • Landen 52 t/m 54: 2 kwalificatietickets
  • Land 55: 1 kwalificatieticket

Speelschema Europa Conference League

De Europa Conference League gaat al van start op 8 en 15 juli 2021, dan vindt de eerste kwalificatieronde plaats. Met het EK 2021 in het vooruitzicht zal dit voor veel spelers dus een bizar drukke voetbalzomer gaan worden. Hieronder vind je het algemene schema van de Conference League:

DatumSpeelrondeInformatie
8 en 15 juli 2021Eerste kwalificatieronde72 deelnemende teams
22 en 29 juli 2021Tweede kwalificatieronde110 deelnemende teams
5 en 12 augustus 2021Derde kwalificatieronde62 deelnemende teams
19 en 26 augustus 2021Play-offs44 deelnemende teams
16 september t/m 9 december 2021Groepsfase32 teams over 8 poules
17 en 24 februari 2022Extra kwalificatieronde8 nummers twee groepsfase + 8 nummers drie groepsfase Europa League
10 en 17 maart 2022Laatste 16
7 en 14 april 2022Kwartfinales
28 april en 5 mei 2022Halve finales
25 mei 2022FinaleGespeeld in Tirana (Albanië)

 

Wat betekent de Conference League voor Nederlandse clubs?

Met de komst van de nieuwe Conference League betekent het echter niet dat er 32 extra plekken vrij komen in de Europese voetbaltoernooien. Het aantal plekken in de Europa League wordt namelijk teruggezet van 48 naar 32 teams, om zodoende het niveau te verhogen. Voor de Nederlandse eredivisie betekent dit het volgende wanneer zij de huidige 8e positie op de UEFA ranglijst behouden:

Kampioen Eredivisie – Groepsfase Champions League
Plaats 2 Eredivisie – 2e kwalificatieronde Champions League
Plaats 3 Eredivisie – 3e kwalificatieronde Conference League
Play-off winnaar Eredivisie – 2e kwalificatieronde Conference League
KNVB bekerwinnaar – Play-off Europa League

Wedstrijden Europa Conference League bezoeken

Voor de periode 2021-2024 heeft Talpa Network de uitzendrechten van zowel de Europa League als de Europa Conference League weten te bemachtigen. Wanneer het weer mogelijk is hopen wij natuurlijk ook mooie voetbalreizen naar de Europa Conference League te kunnen organiseren. Dit biedt juist de kans om wat kleinere clubs en middenmoters te bezoeken in een Europees toernooi. Een doordeweekse avondwedstrijd geeft toch een andere sfeer en beleving dan een reguliere competitiewedstrijd. Gezien de huidige ranglijsten zal betekenen dat teams als Villareal, Real Sociedad, Everton, West Ham United, AS Roma, Lazio Roma, Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach zullen deelnemen.

Wedstrijd Conference League bezoeken
West Ham United in Europa zou fantastisch zijn!

 

Gratis toegang voetbal reisgidsen

Voetbalgidsen

Al onze klanten krijgen voorafgaand aan hun voetbaltrip een voetbalgids toegestuurd. Laat je e-mailadres achter en krijg gratis toegang tot al onze voetbalgidsen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *