David op voetbalreis naar FC Köln – Bayer Leverkusen

De derby FC Köln – Bayer Leverkusen

De twee ploegen die maar 19 (!) kilometer van elkaar afliggen namen het op 18 maart 2018 tegen elkaar op in het Rhein Energie stadion. Het stadion biedt plaats aan zo’n 50.000 supporters en is steevast uitverkocht.

De Reis

Samen met een kameraad van mij ben ik op zondagochtend om 11:30 uur vertrokken vanuit Assen, Nederland. Onze navigatie geeft aan dat Keulen zo’n 3 uur rijden is en aangezien de wedstrijd om 15:30 uur begint zijn we dus mooi op tijd. We gaan bij Emmen de grens over en volgen de rest van de route door Duitsland. om 14:25 komen we uiteindelijk aan in Keulen. We rijden blij vlot naar P3. Een groot parkeerterrein waar we voor 7 euro mogen staan. Het stadion is vanaf hier nog geen 4 minuten lopen en deze doemt dan ook al op in de verte.

Het RheinEnergieStadion

Nadat we over een groot grasveld zijn gelopen komen we aan bij het RheinEnergieStadion. Direct lopen we tegen de ingang aan die wij moeten hebben (ingang West). Wij worden gefouilleerd en mogen vervolgens na het laten scannen van onze kaarten doorlopen. We komen in een gedeelte waar iedereen zijn broodje bradwürst aan het halen is. Wij halen echter een KäsePretzel. Ja, een pretzel maar dan omringd door kaas! Super lekker en we gaan na het eten van deze pretzel de trappen op omdat wij een plekje hebben bemachtigd in vak W16. Hier moeten we toch aardig wat trappen voor afleggen. We komen uiteindelijk op de tweede ring terecht. Een mooie plaats in het stadion waar we, tot onze verbazing, voor ons gevoel toch nog erg dicht op het veld zitten ondanks de hoge plaatsen in het stadion. Hier door zien we duidelijk dat vlak voordat de wedstrijd begint dat de geit die FC Köln zo kenmerkt even het veld op komt en wordt aanbeden door de supporters van Keulen.

De wedstrijd

Dan is het tijd voor de wedstrijd. FC Köln dat al het gehele seizoen onderaan staat begint furieus aan de wedstrijd. Met hoog druk zetten en de volle steun van het fanatieke publiek krijgt de thuisploeg in de eerste 10 minuten al een handvol kansen. Dit resulteert vervolgens in de 9de minuut dan ook tot de logische 1-0. Yuya Osako wurmt zich knap langs een verdediger met zijn aanname, vervolgens prikt hij de bal richting de goal en rolt de bal via doelman Leno van Leverkusen tergent langzaam over de doellijn. Goal! FC Köln blijft de bovenliggende partij en het lukt Bayer Leverkusen maar niet om uit die druk vandaan te komen. Dan breekt er een cruciaal moment aan voor de wedstrijd. In de 32ste minuut gaat verdediger Heintz (Köln) ineens naar de grond na een duel met Alario van Leverkusen. De bal is niet in de buurt en de scheidsrechter heeft het daarom ook niet kunnen zien in eerste instantie. De scheidsrechter vraagt daarom de beelden op bij de videoscheidsrechter en na een minuutje keert de scheidsrechter terug. Rood is het oordeel van de scheids en achteraf blijkt dit de juiste beslissing was. De spits van Leverkusen gaf de verdediger van Köln een forse tik met zijn arm en dus volgde logischer wijs de rode kaart.

De tweede helft

Aan het begin van de tweede helft bracht Leverkusen twee nieuwe krachten in het veld. Een nieuwe rechtsback en een spits voor een middenvelder. Duidelijke taal dus van de coach en dit resulteerde in het eerste kwartier van de tweede helft voor een klein aantal goede kansen voor de bezoekers. Het was rond de 60ste minuut eigenlijk wachten op de 1-1 waarop de coach van Köln reageerde met een wissel. Höger die een zeer ongelukkige wedstrijd speelde werd vervangen door Ozcan. Een wat beweeglijkere middenvelder en dit kwam de thuisploeg zeer ten goede. Het oppurtunisme kwam weer terug in het spel en na het goede doorjagen van spits Zoller kon hij een te korte terugspeelbal op doelman Leno over deze zelfde Leno heen wippen en zorgde zo voor de beslissende 2-0. De laatste 20 minuten golfde het spel nog enigzins op en neer zonder dat er nog grote kansen werden gecreëerd. De supporters durfden 5 minuten voor het einde voorzichtig een voorsprong te nemen op het feestje wat los ging barsten nadat de ploeg voor het eerst dit seizoen de laatste plaats zou verlaten na de knappe driepunter tegen aartsrivaal Bayer Leverkusen. Nadat de scheidsrechter affloot voelde je het besef bij de supporters dat deze overwinning de ploeg wel eens kon behoeden van degradatie en de sfeer zat er dan ook erg goed in.

Terugblik

Dat was het dan, onze voetbalreis naar Duitsland voor de wedstrijd FC Köln tegen Bayer Leverkusen. Een mooie strijd tussen deze twee sterke ploegen. We konden wel concluderen dat de sfeer bij deze wedstrijd echt twee gezichten kende. Voor de 1-0 was er echt de volle steun en veel blijheid vlak na de goal. Maar tussen de 1-0 en de bevrijdende 2-0 was er een zeer gespannen sfeer. Zeker niet gek wanneer je de hekkensluiter bent en thuis tegen de nummer 4 van Duitsland knap op 1-0 voor staat. Echter na die 2-0 was de sfeer heel opgelucht en erg gezellig! Wij lopen zeer tevreden weer richting de auto en rijden voldaan weer naar huis.

Het is ècht een aanrader om eens een wedstrijd te bezoeken van FC Köln. Vanaf Utrecht is het maar 2,5 uur rijden en dus ideaal om zelfs zonder overnachting een wedstrijd in het buitenland te bezoeken.

Een wedstrijd van FC Köln bezoeken?

Wil jij ook een wedstrijd van FC Köln bezoeken? Bestel je tickets FC Köln gemakkelijk online. Bekijk ons totale aanbod: