De climax in de Europese topcompetities

Het voetbalseizoen nadert zijn climax. In sommige competities ligt de titelstrijd nog volledig open en neemt de spanning iedere week toe. Ook de strijd onderin is nog niet volledig gestreden. Kortom tijd om de balans eens op te nemen van de grote Europese competities

Engeland – Premier League

In Engeland gaat de titelstrijd dit jaar tussen Liverpool en titelverdediger Manchester City. Met nog zes wedstrijden te spelen kan de titelstrijd nog alle kanten op. Wel is zeker dat beide teams zich plaatsen voor de Champions League. Voor de laatste twee toegangsbewijzen voor de Champions League zijn nog vier teams in de race. Tussen nummer drie Tottenham Hotspur en nummer zes Manchester United zit momenteel slechts drie punten. Samen met Arsenal en Chelsea gaan deze ploegen uitmaken wie er volgend seizoen in het miljardenbal actief is.

Degradatie Premier League en promotie Championship

Waar het bovenin nog ongekend spannend is, valt dit onderin erg mee. Inmiddels zijn Huddersfield Town en Fulham reeds gedegradeerd en lijkt het er sterk op dat Cardiff City de derde is die de Premier League gaat verlaten. De club uit Wales heeft momenteel een achterstand van vijf punten op de nummer 17. Zoals het er nu uitziet zien we Norwich City volgend seizoen juist terug op het hoogste niveau. De club is trotse koploper van de Championship en staat momenteel zeven punten voor op naaste belager Sheffield United. Laatstgenoemde is met Leeds United verwikkeld in de strijd om plek 2. Deze plek is namelijk goed voor directe promotie naar de Premier League. Het derde toegangsbewijs dat recht geeft op promotie wordt middels een play-off verdeeld. De nummers drie tot en met zes gaan onderling uitmaken wie zich volgend jaar met de Engelse top mag meten. Momenteel staan de nummer 6 tot en met 10 slechts op drie punten van elkaar dus ook hier is nog niks beslist. Kortom met nog zeven wedstrijden op het programma is ook de Championship nog razend spannend.


Spanje – Primera Division

Het lijkt er sterk op dat Barcelona er dit jaar met de titel vandoor gaat. Op dit moment staat de club uit Catalonië maar liefst 11 punten voor op nummer twee Atlético Madrid. Real Madrid vinden we op een voor hun teleurstellende derde plek terug. Wel is het spannend welk team het 4e en laatste Champions League ticket in beslag neemt. Op dit moment staat nummer vier Getafe slechts 7 punten voor op nummer acht Athletic Bilbao. De ploegen hier tussenin, die ook strijden om dit ticket zijn Alavés, Sevilla, Valencia en Getafe.

Degradatie Primera Division

Onderin lijkt het doek te gaan vallen voor Huesca en Rayo Vallecano. Momenteel staan deze ploegen respectievelijk 6 en 3 punten achter op de veilige 17e plaats. Nummer 18 Celta de Vigo heeft nog wel kans om zich veilig te spelen. De achterstand op nummer 17 Villarreal bedraagt slechts 1 puntje. In La Liga zijn nog 7 wedstrijden te spelen. Osasuna zal naar alle waarschijnlijkheid een van deze ploegen vervangen op het hoogste niveau. Momenteel staat de club 1e in de Segunda División met een voorsprong van drie punten op nummer twee Granada. Net zoals in Engeland promoveren de eerste twee clubs direct naar La Liga. Granada staat momenteel 1 punt voor op Albacete dus de strijd om het tweede promotie bewijs is nog lang niet gestreden. De nummers 3 tot en met 6 spelen in een play-off systeem voor de laatste promotieplaats.


Duitsland – Bundesliga

Net zoals in Engeland, is het kampioenschap in Duitsland ook nog verre van beslist. Nadat Bayern München dit weekend ruim won van Dortmund staat de ploeg van Arjen Robben nu één punt voor op concurrent Borussia Dortmund. Om Europees voetbal te bereiken dien je in Duitsland bij de eerste zes te eindigen. Wolfsburg, Hoffenheim, Werder Bremen en Bayer Leverkusen strijden nog om deze zesde plaats. De strijd om de Europese toegangsbewijzen is dus nog lang niet gestreden.

Degradatie Bundesliga en promotie 2. Bundesliga

Onderin lijkt het doek gevallen voor Hannover 96. De club uit Noord-Duitsland staat met nog 7 wedstrijden te gaan zes punten achter de directe degradatiestreep. Ook FC Nürnberg heeft het moeilijk met een achterstand van vier punten op de nummer 16. Op dit moment lijkt het erop dat Stuttgart als nummer 16 de play-off tegen de nummer drie van de 2. Bundesliga gaat spelen om ook volgend jaar actief te zijn op het hoogste niveau. In de 2. Bundesliga is de strijd om promotie nog volop aan de gang. Het lijkt erop dat FC Köln met een voorsprong van drie punten en een wedstrijd minder gespeeld het kampioenschap gaat pakken. Om plaats twee die ook toegang geeft op directe promotie spelen HSV en Union Berlin. Momenteel heeft HSV de beste papieren met een voorsprong van 4 punten op de ploeg uit de hoofdstad.


Italië – Serie A

Ook dit jaar gaat Juventus er weer met de titel vandoor. Theoretisch gezien kan de Oude Dame dit weekend al kampioen worden. Voor de Europese plekken is de strijd nog volledig open. De eerste vier clubs mogen deelnemen aan de Champions League en nummer vijf en zes zullen deelnemen aan de Europa League. Op dit moment staan Napoli, AC Milan en Internazionale samen met Juventus op de Champions League plekken.

Onderin zal Chievo degraderen. De club heeft momenteel slechts 11 punten verzameld. Ook Frosinone staat er met 23 punten niet rooskleurig voor. Het gat naar de veilige 17e plek bedraagt vijf punten. Nummer 18 Bologna heeft nog altijd kans om zich te handhaven. Bologna staat slechts 1 punt achter de rode streep. Vanuit de Serie B hebben Brescia en Lecce momenteel de beste papieren op promotie. De nummers 3 tot en met 6 zullen middels een play-off uitmaken wie de derde club wordt die promotie afdwingt.

Gratis toegang voetbal reisgidsen

Voetbalgidsen

Al onze klanten krijgen voorafgaand aan hun voetbaltrip een voetbalgids toegestuurd. Laat je e-mailadres achter en krijg gratis toegang tot al onze voetbalgidsen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *