EK verplaatst naar 2021: De voordelen voor Oranje

Door de Corona-uitbraak is het EK voetbal van aankomende zomer verplaatst naar juni en juli 2021. De Europese voetbalbond, de UEFA, bevestigde dat 17 maart. Dat betekent dat het Nederlands Elftal nog een jaar moet wachten voordat ze hun rentree mogen maken op een groot eindtoernooi. Gezondheid gaat natuurlijk altijd voor, maar sportief gezien heeft het ook heel veel voordelen dat het een jaar is uitgesteld.

Bijzonder EK uitgesteld

Het EK dat nu gespeeld wordt in 2021 heeft een bijzondere opzet. Het toernooi wordt gespeeld in twaalf speelsteden, die verspreid zijn door heel Europa. De UEFA wil met deze opzet het 60 jarig bestaan van de Europese voetbalbond vieren, maar helaas moeten we nog een jaar wachten op dit fantastische en bijzondere EK waar Oranje aan mee doet. Natuurlijk is het wel een hele goede begrijpelijke keuze dat het is uitgesteld.

Extra tijd om te herstellen

Voor het Nederlands Elftal is het uitstellen misschien wel goed nieuws. Doordat het nu pas twaalf maanden later gespeeld wordt hebben een aantal spelers langer de tijd om te herstellen van blessures. De belangrijkste speler Memphis Depay scheurde op 15 december in de wedstrijd van Olympique Lyon tegen Stade Reims zijn kruisband. Daarna werkte hij keihard aan zijn terugkeer om het EK te halen. De sterspeler van het Nederlands elftal heeft nu meer tijd om te herstellen en kan daarnaast nu ook wedstrijdritme opdoen. Naast Memphis waren ook Donyell Malen en Steven Bergwijn met zware blessures onzeker voor aankomende zomer. Die spelers hebben nu ook extra lang de tijd om te herstellen en zich goed voor te bereiden op hun eerste eindtoernooi. Natuurlijk zijn nieuwe blessures nooit uitgesloten, laten we daar met zijn allen niet op hopen.

Voor het Nederlands elftal en Ronald Koeman is het een ‘meevaller’ dat ze er nu wel waarschijnlijk bij kunnen zijn. Maar al met al is dit natuurlijk een donkere periode voor het voetbal, natuurlijk hadden we allemaal niet in deze situatie gezeten.

Keepers kunnen zich langer bewijzen om plek onder de lat

Eerste doelman Jasper Cillessen maakte in de zomer van 2019 de overstap naar Valencia om daar eerste doelman te worden. Cillessen heeft tot nu toe al meer gespeeld, dan dat hij in een seizoen bij Barcelona deed, maar onbetwiste nummer één is hij niet. De doelman krijgt nu een jaar langer de tijd om echt uit te groeien tot eerste doelman bij Valencia. Als dat lukt kan de keeper een grote stap doen om eerste doelman te zijn tijdens het Europees Kampioenschap voetbal. Dankzij het sterke seizoen van Marco Bizot bij AZ en Tim Krul bij Norwich lijkt het een spannende strijd te worden. Ook Jeroen Zoet en het talent Justin Bijlow mogen we zeker niet vergeten in de strijd om de plek onder de lat.

Belangrijke spelers jaar rijper

Het uitstellen van het EK betekent direct ook dat de sterspelers van Oranje een jaar langer de tijd hebben om naar de vorm van hun carrière toe te werken. Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay krijgen een seizoen langer de tijd om te groeien naar een ‘echt’ topniveau, zover dat dat nog niet het geval is. Daarnaast krijgt de cruciale verdediger Matthijs de Ligt de kans om uit te groeien tot een onbetwiste basisspeler bij Juventus. Daarmee kan hij zijn plek in de achterhoede van het Nederlands elftal waarschijnlijk wel verzekeren.

Gosens in het Nederlands elftal?

Robin Gosens is ongekend populair bij Atalanta Bergamo, waar de Nederlanders Hans Hateboer en Marten de Roon spelen. Er bestaat een mogelijkheid dat we Duitser tijdens het EK in een oranje shirt schien schitteren. Gosens heeft ook een Nederlands paspoort omdat zijn vader een Nederlander is. Dankzij zijn goede prestaties bij het verrassende Atalanta verdient hij misschien wel een uitnodiging van Koeman. Dat ziet ook analist Youri Mulder. “Ik zou hem graag bij het Nederlands elftal zien. Hij heeft veel ervaring in de Serie A en in de Champions League, meerdere seizoenen. Dat is toch anders dan bij AZ. Hij heeft zich meer bewezen dan Wijndal.” Owen Wijndal werd door Ronald Koeman opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands Elftal. De definitieve selectie zal waarschijnlijk er niet komen, in verband met de Coronacrisis.

Gosens heeft nu nog een jaar de tijd om zich te bewijzen en zich te verzekeren van een plek in de selectie voor het EK.

Talenten extra jaar om zich te bewijzen

De Nederlandse supertalenten Mohammed Ihattaren, Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Justin Kluivert mogen zich het komende jaar bewijzen dat ze bij de selectie van het EK horen. Naast die talenten kan Joshua Zirkzee, van Bayern München, zich één extra seizoen zijn talenten in de Bundesliga en de Champions League laten zien aan de bondscoach Ronald Koeman. Misschien kan zelfs aanstormend talent Ryan Gravenberch of andere grote Nederlandse talenten indruk maken op Koeman en zich verzekeren van deelname aan het eindtoernooi.

The New Wave it’s coming..

Wordt Oranje Europees kampioen voor het eerst sinds 1988?

Het zou fantastisch zijn als het Nederlands elftal de goede vorm van de EK kwalificatiewedstrijden en de matches in Nations League kunnen volhouden. We hopen dat de belangrijke spelers de sterren van Oranje blijven en dat de nieuwe talenten en debutanten zich erg goed gaan ontwikkelen en een geweldig eindtoernooi gaan spelen. Als dat allemaal gaat gebeuren dan staat het Nederlands elftal een fantastisch toernooi te wachten en dan is het mogelijk om het heel ver te schoppen. Misschien wel de winst, dat dan voor het eerst in 33 jaar zou zijn.

Gratis toegang voetbal reisgidsen

Voetbalgidsen

Al onze klanten krijgen voorafgaand aan hun voetbaltrip een voetbalgids toegestuurd. Laat je e-mailadres achter en krijg gratis toegang tot al onze voetbalgidsen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *