Al jarenlang wordt de Premier League als de grootste voetbalcompetitie van de wereld gezien. Het is de competitie waar het meeste geld in omgaat, de meest aansprekende spelers spelen en waar de tribunes vrijwel altijd goed gevuld zijn. Maar hoe komt het dat deze competitie zo’n grootse uitstraling heeft, terwijl de laatste jaren het niveau van voetbal achterblijft ten opzichte van de 1.Bundesliga en La Liga? Oud United-speler Roy Keane zei in 2014 na magere Europese resultaten van de Engelse clubs: “De Premier League de beste competitie? Onzin, het is alleen het beste merk”. Maar hoe is het merk ‘de Premier League’ eigenlijk ontstaan?
De donkere jaren
Voor 1992 was er alleen de Engelse Football League. Deze bestond uit drie divisies van alle clubs uit Engeland en Wales. In de jaren 90 ging het slecht met het Engelse voetbal. Problemen zoals hooliganisme en verouderde stadion resulteerde in een slecht imago richting de rest van Europa. Het Heizeldrama (bestorming van Liverpool fans tijdens de Europacup 1-finale) was de druppel die de emmer deed overlopen. Engelse clubs werden in 1985 voor 5 jaar uitgesloten van Europees voetbal.
Het ontstaan van de Premier League
Na dit debacle zijn de vijf grootste Engelse voetbalteams samen met Greg Dyke (Londen Weekend Television) om tafel gegaan om te kijken hoe ze dit konden verbeteren. Dyke gaf aan dat het financieel veel aantrekkelijk zou zijn wanneer er een competitie zou zijn met enkel de grootste teams, een soort supercompetitie. Met het WK 1990 in eigen land was het Engelse imago al wat opgepoetst en dit zou een mooie vervolgstap zijn. In 1991 werden de plannen voor de Premier League getekend. Hierdoor zouden de topteams niet meer afhankelijk zijn van de FA en de Football League. Alle inkomsten uit uitzendrechten en sponsorovereenkomsten zouden binnen de Premier League blijven. En hiermee was de basis van het succes van de Premier League gelegd.
Huidige beeld Premier League
De huidige Premier League bestaat uit 20 teams. Het degradatie- en promotie systeem, zoals die er bij de Football League al was, bleef echter wel. Een speelweekend van de huidige Premier League kan gespreid zijn over 4 speeldagen: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Welke duels op welke dag worden gespeeld maakt de voetbalbond pas ongeveer 4 weken van te voren bekend. Zo kan er rekening gehouden worden met het belang van de wedstrijd en eventuele Europese speelschema’s. Op deze manier kunnen er meer wedstrijden live worden uitgezonden op tv, waardoor de uitzendrechten in waarde aanzienlijk zijn gestegen de afgelopen jaren. Door deze lucratieve contracten rondom uitzendrechten werd het promoveren naar de Premier League ineens veel waardevoller. De finale van de play-offs wordt ook wel ‘de wedstrijd van 183 miljoen’ genoemd.
Premier League de beste competitie?
Door deze groei qua inkomsten zijn de Engelse clubs veel vermogender, waardoor er ook grotere spelers kunnen worden aangetrokken. In de loop der jaren is de Premier League hierdoor uitgegroeid tot een sterren competitie met bijna altijd bomvolle stadions. Echter wil het Europees de laatste jaren niet vlotten met de Engelse teams. De laatste 6 finales van de Champions League hadden een Spaanse of Duitse winnaar, Chelsea was in 2012 de laatste Engelse winnaar. Manchester United won in 2017 weliswaar de Europa League, maar gezien het kaliber van de Premier League is dit toch een ‘troostprijs’. Ondanks de gigantische uitstraling kan dus betwist worden of de Premier League ook kwalitatief daadwerkelijk de ‘beste’ competitie is. Maar uiteraard zouden wij u een bezoek aan dit imposante voetbalbolwerk niet willen onthouden.
Zelf eens een bezoek brengen aan een wedstrijd in de Premier League? Bekijk dan eens ons aanbod Losse tickets Engeland of Voetbalreizen Engeland.
Reacties zijn gesloten.