Yerba Maté: het lievelingsdrankje van Lionel Messi en Luis Suarez

Bij de voorbeschouwing op wedstrijden zie je internationale topspelers vaak lopen met een grote drinkbeker met een bijzonder stalen rietje. Wat is toch precies die thee die spelers als Messi, Suarez, Agüero en Neymar altijd drinken voor de wedstrijd? Wij zochten het voor je uit!

Yerba Mate is een Zuid-Amerikaanse thee die meer betekent dan alleen een drankje, het is een complete cultuur. Yerba Mate is een plant die groeit op velden en plantages in Zuid-Amerika. Het is een unieke theesoort, omdat het een hoog gehalte aan cafeïne, essentiële vitaminen en mineralen bevat. Deze type thee combineert de sterkte eigenschappen van koffie en een gezonde groene thee. ‘Yerba’ staat voor thee/kruidenblaadjes en ‘mate’ is de drinkbeker (kalebas) waaruit de thee gedronken wordt. Het wordt gedronken door middel van een bijzonder filterrietje, genaamd ‘bombilla’.

Waarom drinken veel voetballers de thee?

De Yerba Mate wordt door veel voetballers gedronken, omdat de thee een cafeïne houdende drank is die bij kan dragen aan je welzijn en concentratie. Het hoge gehalte van vitaminen en magnesium zorgt bijvoorbeeld voor het verminderen van vermoeidheid terwijl vitamine C bijdraagt aan het immuunsysteem. Wil jij als sporter ook gebruik gaan maken van Mate thee? Om het maximale uit deze thee te halen is het aanbevolen om ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd 3 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht te nuttigen. Voor het optimale effect zou je 2-3 kopjes moeten drinken voor de fysieke activiteit, zoals een wedstrijd of training. Daarnaast is de thee erg geschikt om je lichaam en geest te verfrissen, bijvoorbeeld in de morgen, de namiddag of na het eten.

Hoe bereid je Mate thee?

Mate thee wordt gedronken uit een traditionele Zuid-Amerikaanse Kalebas. Dit is een uitgeholde pompoen die gedroogd en gepolijst is. Deze productie vindt plaats in een familiebedrijf in Argentinië waar elke drinkbeker met de hand gemaakt wordt. Lees hier meer over de beste bereiding van de Mate thee.

Cultuur van Mate thee

Er zijn weinig drankjes die zoveel geassocieerd worden met tradities als Yerba Mate. Deze tradities geven de mensen in Zuid-Amerikaanse landen een identiteit die hen onderscheidt van andere bevolkingsgroepen. Mate thee wordt door meer dan 90% van de Argentijnse huishoudens gebruikt. In deze landen wordt Yerba Mate geassocieerd met een sociaal leven om er bijvoorbeeld voor te zorgen lange gesprekken te kunnen voeren, de sfeer te verbeteren en mensen te laten ontspannen. In Argentinië wordt Mate thee genuttigd, zoals koffie in Nederland:

  • Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Het is een ritueel om de dag met volle energie te starten, bij zonsopkomst.
  • Bij de lunch of als snack. Voor ontspanning tijdens pauzes op het werk of wanneer je thuiskomt na een drukke werkdag. Mate thee neemt de grootse honger weg.
  • ’s Avonds na het eten is het een traditie om de avond te starten met een mate thee.

Gratis toegang voetbal reisgidsen

Voetbalgidsen

Al onze klanten krijgen voorafgaand aan hun voetbaltrip een voetbalgids toegestuurd. Laat je e-mailadres achter en krijg gratis toegang tot al onze voetbalgidsen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *